lauantai 2. huhtikuuta 2022

1. Syyttäjän temppuilu kansanedustaja Päivi Räsästä koskeneessa asiassa R 21/3567 tuleee selvittää

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 30.3.2022 antamallaan tuomiolla kaikki Räsästä ja piispa Juhana Pohjolaa koskeneet syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja muut vaatimukset sekä velvoitti valtion korvaamaan oikeudenkäyntikuluja seuraavasti: Räsäselle 49.984,4 euroa, Pohjolalle 11.997,9 euroa ja Suomen Luther -säätiölle 496 euroa. Eli yhteensä 62.478,3 euroa.

Syyttäjinä asiassa toimivat Anu Mantila ja Maija Päivinen. Syytteiden nostaminen perustui valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen määräykseen. Räsästä avusti lakimies Matti Sankamo ja Pohjolaa avusti lakimies Jyrki Anttinen. Käräjäoikeuden puheenjohtajana toimi laamanni Tuomas Nurmi ja muina jäseninä käräjätuomarit Jussi Leskinen ja Marja Kekäläinen.

Käräjäoikeuden syytteet hylännyt yksimielinen tuomio on täysin odotettu ja hyvin perusteltu, joten ilmeistä on, ettei sen muuttamiseen ole löydettävissä kestäviä perusteita. Sen sijaan käräjäoikeuden tuomion sisällön ja Räsäsen asiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa lausuman perusteella on todettavissa, että syyttäjä on tuomioistuimessa väittänyt Räsäsen sanoneen asioita, joita Räsänen ei ollut lausunut, ja siten syyttäjän voidaan todeta antaneen rikoslain 15 luvussa säädetyllä tavalla perättömän lausuman tuomioistuimessa taikka vaihtoehtoisesti rikkoneen velvollisuutensa pysyä totuudessa tai käyttäneen muutoin virka-asemaansa väärin rikoslain 40 luvussa tarkoitetulla tavalla.

Asian tullessa jo osaltaan muutoin selvitetyksi, syyttäjä on tavallaan pyrkinyt kiistämään esittäneensä Räsäsen sanoneen asioita, joita Räsänen ei ollut lausunut, mutta se mitä syyttäjä on tuomioistuimessa suullisesti tai muutoin esittänyt tulee perusteellisesti asia tutkimalla selvittää, sillä ei rikoksia siten tutkita, että kysytään epäillyltä, onko rikosta tapahtunut ja sen jälkeen tyydytään tämän vastaukseen.

2 kommenttia:

  1. Hyvä olisi tutkia ja miettiä valtakunnan syyttäjän vaihtoa ja ehkä tuo vihainen vanhus Anu voisi jo jäädä eläkkeelle. Ei näe asioita enää objektiivisesti vaan on raivon vallassa.

    VastaaPoista
  2. https://yle.fi/uutiset/3-12386496

    Ylen artikkeli (1.4.2022): ”Syyttäjä kiistää esittäneensä väärää tietoa Päivi Räsäsen lausumista – lyttää vapauttavan tuomion ja selittää tulkintaeroja hevosesimerkillä”

    Ajatustapa valtakunnansyyttäjän toimistossa näyttää lievästi ilmaistuna poikkeavan merkittävästi niistä periaatteista joita länsimaisessa rikosoikeudessa on totuttu pitämään oikeina.

    Esimerkiksi syyttäjän taholta esitetty väite siitä, että syyttäjällä olisi jotenkin hallussaan objektiivisen tulkinnan salaisuus, on kestämätön, sillä jo määritelmällisesti objektiivinen tulkinta on mahdoton.

    Mikäli, objektiivinen tulkinta olisi olemassa, mitään tulkintaa ei tarvittaisi, koska olisi olemassa vain tuo yksi ainoa tulkintavaihtoehto.

    Erityisen vakavana on pidettävä sitä, että syyttäjän taholta pyritään ylimalkaisesti kiistämään syyttäjään kohdistuneet rikosepäilyt ja ohjaamaan huomiota pois syyttäjän menettelystä asiaa tutkintaan saattamatta. Mikä osaltaan osoittaa, että valtakunnansyyttäjän toimistossa ei oteta vakavasti niitä velvoitteita, joita sillä on.

    VastaaPoista

5. Poliisitarkastajan ja asehallintopäällikön ilmeisen lainvastainen menettely

Poliisihallituksen lausunto voimakkaasta ilma-aseesta POL-2021-137287 (1.11.2021) on leimattu salassa pidettäväksi viranomaisten toiminnan j...